nokta vuruşlu yazıcılar - notebook ram - gaming notebook - araç içi kamera

Dijous Gras, botifarra menjaràs.

Dijous llarder, botifarra menjaré.

El 12 de febrer és dijous, la festa major dels carnissers i dels xarcuters, el dia de la carn i de la festa per antonomàsia.  Parlem de Dijous Gras (o Dijous  Llarder), el punt de partida de Carnestoltes, la festa de la gresca i la disbauxa al bell mig del fred hivernal. I com que no hi ha bona festa si no hi ha bon coixí,  cal  menjar de valent i no pas res que deixi l’estómac insatisfet. Així doncs,  Dijous gras és el dia del botifarra d’ou.

La botifarra d’ou és el producte més daurat dels que es deriven del porc. És tendra, de gust suau i melosa. Té forma de ferradura, va lligada amb un cordill i es menja amb un tall de pa, ja que és un embotit. És un producte autòcton i endèmic català que ja apareix esmentat al segle XVII. Juntament amb la coca de llardons i la truita constitueix l’àpat tradicional i imprescindible del dijous de Carnestoltes.

El Gremi de carnissers i xarcuters de les comarques gironines estima que enguany es vendran més de 30 tones de botifarra d’ou en els 280 comerços agremiats. En els darrers anys, la recepta tradicional – carn de porc, ous, sal i pebre – s’ha enriquit amb versions de tot tipus: amb botifarra dolça, amb llardons, amb patates xip, amb ous estrellats, amb xoriço, amb escalivada, amb alls tendres, amb calçots, amb xocolata, etc. i el que se li pugui ocórrer a cada carnisser artesà, tot depèn de com d’il·luminat estigui.

infografia

El programa d’actes del dia de la botifarra d’ou consta de múltiples activitats de difusió, que s’emmarquen amb el hashtag #diadelabotifarradou. S’ha elaborat una proposta didàctica perquè els alumnes de primària puguin treballar les tradicions gastronòmiques de Carnestoltes i  coneguin el procés d’elaboració de la botifarra d’ou: quants ous calen per fer-ne una, o perquè la botifarra porta cordill i té forma de ferradura són alguns dels interrogants que s’hi tracten.

Arreu de les comarques gironines es faran activitats amb motiu de Dijous Gras. A Ripoll es farà un taller d’especejament del porc i elaboració de la botifarra d’ou adreçat a infants. A Figueres hi ha programat un tast a escoles, a Olot es faran tastets, entre d’altres, d’ous de xocolata amb botifarra d’ou. A l’espai Vol gastronòmic del pont de pedra de Girona es farà una jornada per a grups d’alumnes de primària, que aprendran què és la botifarra d’ou, com s’elabora, i per què és un producte típic de Carnestoltes.

Bon Dijous Gras, bon Carnestoltes i bon profit

Projecte del gremi de carnissers i xarcuters de les comarques gironines aquí –> buti d’ou

Leave a Reply